top of page

A legkisebb porszemnyi is fulladást okozhat….

Frissítve: 2022. jún. 9.

Mi az? Apró, porszemnyi darabka és akár keringés összeomlást is okozhat?

Beszéljünk a mogyoróallergiáról!

Mogyorófélék
A földimogyoróban található fehérje felépítésében nagyon hasonlít a mogyoróban és más olajos magvakban található fehérjéhez. Ezért azok, akik allergiásak a földimogyoróra, gyakran allergiásak a mogyoróra, mandulára, dióra, makadámdióra, pekándióra, kesudióra és a pisztáciára is. Mi történik mogyoróallergia esetén? Testünk immunrendszere igyekszik védekezni a fertőzések ellen. Amikor valaki allergiás bármilyen mogyoróra vagy dióra, az azt jelenti, hogy a szervezete túlzottan védekezik ezen ételek fehérjéi ellen. Minden egyes alkalommal, amikor egy allergiás személy ilyen ételt fogyaszt (esetleg érint vagy lélegez be), a teste úgy érzékeli, hogy a fehérje káros behatoló, és igyekszik kivédeni. Az immunrendszer ekkor fokozott működésbe lép, hogy elhárítsa a veszélyt. Ez vezet az allergiás reakcióhoz, mely során kémiai anyagok (pl.: hisztamin) áradnak szét a testben. Ezek a kémiai anyagok okozhatják a következő tüneteket:
  1. zihálás

  2. légszomj

  3. köhögés

  4. rekedtség

  5. torokfájás

  6. hasfájás

  7. hányás

  8. hasmenés

  9. vizenyős vagy duzzadt szemek

  10. kiütések

  11. duzzanatok

  12. alacsony vérnyomás A mogyoró által kiváltott reakció HOGYAN ÉLJ EGYÜTT A MOGYORÓALLERGIÁVAL?Ne ess kétségbe, ha az allergiatesztek kimutatták, hogy mogyoróallergiád van! Tanácsaink segítenek, hogy minél kevesebb kellemetlenséggel járjon számodra a betegség.

Tovább a cikkhez A reakció a különböző ételekre, mogyoró- vagy diófélékre különböző lehet – minden az allergiás személytől függ. Néha még ugyanaz a személy is máshogy reagál következő alkalommal! A mogyoróallergia súlyos allergiás reakciót, úgy nevezett anafilaxiát okozhat, ami ugyanazokkal a tünetekkel lép fel, mint egy kevésbé súlyos allergiás reakció, csakhogy hirtelen súlyosbodik,légszomjhoz, szédüléshez vagy ájuláshoz vezet. Ha időben nem kezelik, akár halált is okozhat! Bizonyos esetekben ugyan már egy kis adag mogyorófehérje is okozhat komoly reakciót, nem jellemző, hogy kis mennyiségű mogyoró belégzésétől allergiás roham alakul ki. ( Az én fiam ezek szerint a ritka kivétel egyike, mert nála, ha a prick teszt fölé hajol és belélegzi is köhög- megjegyzés: R.E. ) A legtöbb mogyorótartalmú ételből nem szabadul fel annyi fehérje a levegőbe, hogy már megszagolásuk allergiát váltana ki. Nagyon ritka eset, hogy az allergiás személy reagál a levegőben keringő fehérjerészecskékre, és ha mégis, az leginkább zárt térben fordulhat elő (mint egy étteremben vagy bárban), ahol sok mogyoró- vagy diófélét törnek fel. Habár sok allergiát idővel kinőhet az ember, mint például a tej-, tojás- vagy szójaallergiát, a mogyoróallergia a legtöbb embert egy életen át megmarad.( És sajnos egyre súlyosabb állapot alakul, alakulhat ki). (B. K.) Forrás :itt

Ha mégtöbbet szeretnél megtudni a mogyoróallergiáról illetve szeretnél hasznos tanácsokat kapni, hogy hogyan is élj együtt ezzel, akkor keress minket a Facebook oldalon is.

45 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page