top of page

Az allergiáról

Frissítve: 2022. jún. 9.

Mi is az allergia? Mik a tünetei? Hogyan lehet kezelni és hova forduljunk? Mi történik az orvosnál? Kinőhető-e? Ezekre a kérdésekre válaszolunk, most, itt az új, allergiákkal foglalkozó Allergéniusz oldalon.

Az allergia a szervezet túlzott reakciója az allergénnel szemben. Az allergiás ember szervezete olyan anyagokra is reagál, ami másnak teljesen természetes és semmi problémát nem okoz. Tavasztól őszig legtöbbször a légúti pollenallergiával foglalkozik a média és a nagyközönség is, ami valóban nagyon kellemetlen tud lenni, de gyógyszeresen tudjuk enyhíteni a tüneteket. Nincsenek ilyen szerencsés helyzetben a súlyos ételallergiában szenvedők, rájuk még az emberi társadalom nincsen rá kellőképpen felkészülve. Ugyan egyre többször olvahatjuk a glutén- vagy laktózmentes feliratot a csomagolásokon, illetve már előfordul szolgáltatóknál is, viszont sajnos az a tapasztalat, hogy legtöbbször téves információt adnak az eladók is, mert nem igazán vannak tisztában a különböző allergiák különbözőségével, illetve, hogy egy apró tévedés, figyelmetlenség, felelőtlenség, milyen bajba sodorhatja az embert ( napokig tartó hasmenés vagy akár fulladást is okozhat 5 percen belül ) .

A leggyakoribb tünetek nagyon változatosak: – Van, akinek a tej hasmenést, míg másnál épp szorulást okozhat. Lehet véres széklet, puffadás, hasgörcs. Hányás vagy reflux. Ekcémás,állandó gyulladt bőrfelület , csalánkiütések, hólyagok, dagadások. – Állandó torokgyulladás , nátha, köhögés, asztma esetén is érdemes erre gondolni. – Viszketések – testszerte. – Álmatlanság , rosszul alvás (pl. az én fiam, míg nem derült ki az allergia és nem diétaztunk napi 4 órát aludt összesen – újszülöttként is).

A nagyon súlyos allergiás reakcióként akár anafilaxiával is reagálhat valaki, így kiterjedt bőrvörösödés, hólyagok, légzési nehézség, jelentős vérnyomásesés, végső stádiumban pedig eszméletvesztés is kialakulhat.

Ez életveszélyes állapot! Szerencsés, ha már tudott előtte róla az illető és van nála adrenalin injekció (orvos írhatja fel receptre) és saját magának vagy környezete tudja beadni neki szükség esetén, és azonnal mentőt is tud – és kell is – hívni!

Ha allergiára gyanakszunk tüneteinkkel keressük fel az allergológust vagy esetleg a gasztroenterológust!

This slideshow requires JavaScript. Az anamnézis felvétele után jó esetben vesznek vért, amiből megnézik a szervezetben az igE–szintet, ami megmutathatja, hogy valóban ez áll a tünetek mögött. Diagnózis felállításához még alkalmas lehet a Prick-teszt is, ahol az alkarra allergén cseppeket tesznek, majd egy kis karcolást ejtenek a bőrön, hogy a cseppek jobban bejuthassanak. Ha valaki allergiás, akkor ezeknek a karcolásnak a helyén kis hólyagok és kisebb-nagyobb piros foltok jelennek meg, bizonyítva az allergiát. Ezek nagyságából is lehet következtetni a súlyosságra. Sajnos az is gyakran előfordul, hogy nem mutatható ki ily módon az allergén, tünetet mégis okoz. Ebben az esetben csak a megvonásos diéta támaszthatja alá. (1-2 hónapra kivesszük az allergént az étrendünkből, amire gyanakszunk, majd tünetmentesség után újból fogyasztjuk, és ha megint tünetet okoz, akkor megvan a diagnózis is).

Írásom elején említettem, hogy a légúti allergiákra segítség lehet a gyógyszeres kezelés a tünetek megelőzésére, míg az ételallergiáknál csak és kizárólag a diéták hozzák meg a tünetmentességet. Nagyon fontos a diéták betartásánál a teljes mentesség és odafigyelés, tehát nem megengedett a “na, csak egy pici van benne az nem számít” hozzáállás. A diétázásban ezt a legnehezebb betartani, hiszen amíg a családtagok, rokonok és barátok (és kereskedelmi eladók, üzemek) ezt nem értik,tudják és/vagy nem fogadják el, addig nagyon sokszor akaratunkon kívül is diétahibát követhetünk el. A sok diéta-hibának ára van: általában a kisgyerekkori ételallergiák kinőhetőek, viszont, ha a szervezet gyakran találkozik az allergénel, akkor erre nem lesz esély. Leggyakoribb allergének kisgyerekkorban: a tej, tojás, liszt, szója, hal, citrusok, eper és mogyorófélék. Sajnos a mogyoró allergia nem nőhető ki (nagyon minimális százalékban fordul elő) és az egyik legveszélyesebb, legnehezebben betartható allergén. A legtöbb csomagoláson látható, hogy “Mogyorót is feldolgozó üzemben készült” vagy “Mogyoróféléket tartalmazhat” felirat, sőt egy mogyoróallergiás számára a partnerétől kapott csók is halálos lehet, ha kedvese éppen előtte magvakat fogyasztott.

32 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page