top of page

Egészségnap a kistarcsai Szent Anna Katolikus Óvodában

Egyesületként már több mint tíz éve szervezünk Egészségnapokat, szerte az országban. Régóta tudjuk, hogy az egészséges életmód népszerűsítésére, az ételallergia veszélyire való figyelemfelhívásra (korszerű kifejezéssel élve az érzékenyítésre) ez az egyik legjobb lehetőség. Nincs annál hatásosabb módszer, mint "civileket" tesközelbe hozni "igazi, élő" allergiásokkal, akik elmesélik a tapasztalataikat, beszélnek a mindennapjaikról, nehézségeikről. A szakemberek pedig bemutatják azokat a tippeket-trükköket, amelyek a túlélésben segíthetnek, felkészítenek az elsősegélynyújtásra, elmondják, melyek azok a veszélyes pontok, mozzanatok, amelyek elővigyázatosságot követelnek, segítenek megelőzni a bajt.

Örömmel tapasztaljuk, hogy egyre több helyen szerveznek mások is hasonló "Egészségnapokat" - és még jobban örülünk, hogy egyre több oktatási- és nevelési intézményben is. Szerencsés esetben már az iskolákban, óvodákban is egyre több lehetőség nyílik arra, hogy egészen fiatal korban megismerjék az ételallergiások problémáit a gyerekek, hogy természetes legyen számukra: ha ilyen társuk van a közelben, szükség van az elővigyázatosságra. Nem mindegy, hogy milyen uzsonnát vagy édességet visznek magukkal, betartják-e a szükséges higiéniai követelményeket, mint például az alapos kézmosás, a környező tárgyak (pl. asztalok, játékok, evőeszközök) megtisztítása a veszélyes allergénektől. Jó, ha idejekorán elsajátítják azokat az ismereteket, amelyekkel egy anafilxiás roham esetén gyors, életmentő segítséget tudnak nyújtani.



Az ilyen egészségnapokon persze nem csak a gyerekek tanulhatnak nagyon sokat, hanem maguk a pedagógusok, az intézmény más dolgozói, sőt, a nem érintett gyermekek szülei is. Megismerhetik, megérthetik ezt a betegséget - gyakori, hogy számos tévhit dől meg a számukra (mint például a szinte kiírthatatlan nézet, amely szerint az allergiát egy kis kálciummal kiválóan lehet kezelni), és jobban megértik azon szülők aggodalmait, akiknek allergiás a gyermeke.



Szent Anna Katolikus Óvoda, Kistarcsa

Mindezek miatt vállaljuk mindig örömmel, ha ilyen rendezvényekre hívnak meg minket, mint például legutóbb a kistarcsai Szent Anna Katolikus óvodába.

Az egyébként gyönyörű intézmény aulájában tolták össze az asztalokat és terítették le a szőnyegeket, hogy megtartsák a saját Egészségnapjukat. Készültek az anyukák, apukák is, aprósüteményekkel, egészséges ételekkel, például az egyre elterjedtebb zöldségalapú mártogatósokkal, ami ékes bizonyítéka annak, hogy nem csak a csokoládé vagy a csipsz finom, hanem a desszert lehet akár egészséges is. Jókedvűen falatozva beszélgettek egymással, tapasztalatokat cseréltek, és közben meghallgatták a meghívott dietetikus tanácsait, megismerkedhettek az Okostányérral, vagy a Profile Vehicles-nek köszönhetően megnézhették a gyerekekkel együtt az ott bemutatott korszerű mentőautót is.


Nagy sikere volt egyesületünk bemutatójának is: megismerhették, sőt ki is próbálhatták a különféle szimulációs"babáinkat", vagy a félautomata defibrillátort, amelyeken el lehet sajátítani az életmentés alapvető fortélyait. Megismerhették az újraélesztés helyes módját, megtanulhatták mi a teendő, ha idegentest kerül a légutakba (félrenyelés), vagy hogy miként kell beadni az adrenalin-autoinjektort egy anafilaxiás sokk esetén.



A gyerekek is nagyon nyitottak voltak mindenre, lelkesen gyakoroltak a babákon, ismerkedtek a különféle, számukra még meglehetősen furcsa szimulációs eszközökön.

Ez azért is nagyon hasznos, mert később már nem lesz teljesen ismeretlen a számukra az elsősegélynyújtás, például a jogosítvány megszerzésekor, vagy az iskolában - a 2012-es Nemzeti alaptanterv ugyanis már elvárja az alapfokú elsősegélynyújtás oktatását az általános iskola 7–8. évfolyamán, valamint az alapfokú újraélesztést középiskolásoknál. Megtanulják, hogy a segítségnyújtás, az időben megkezdett újraélesztés szükség esetén életet menthet.


Galéria




227 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page