top of page

GY.I.K - Gyakran ismételt kérdések

Az ételallergiáról - tünetek, vizsgálatok, tennivalók


Az ételallergia és az ételintolerancia szinonim fogalmak?

Nem. Talán a legkönnyebben úgy különíthető el, hogy az allergia az allergén elfogyasztását követő rövid időn belül (percek, órák), míg az intolerancia általában több órával napokkal később jelentkezik változatos panaszokkal de általában a bélrendszerhez kötődő problémák miatt. Az allergia szintén többféle tünet képében jelentkezhet, az enyhétől a súlyos anafilaxiás rohamig, de ezt mindig az immunredszer irányítja.


Hova fordulhatok, ha felmerül az ételallergia gyanúja?

Bélrendszeri tünetek jelentkezése esetén érdemes gasztroenterológushoz fordulni. Több szervrendszert érintő (kiütések, hányás, köhögés, asztmás) tünetek jelentkezésekor allergológus szakorvos felkeresése javasolt.


Lehet valaki több élelmiszerre is súlyosan allergiás?

Igen, sok esetben előfordul, hogy egy bizonyos allergén miatt történő vizsgálat során derül fény más allergénekre való érzékenységre is.


Milyen tünetek esetén szükséges allergológus felkeresése?

Az ételallergia tüntetei változatos képet mutatnak, lehetnek bőrelváltozások és/vagy emésztőrendszeri, légúti tünetek. Amennyiben ezek bizonyos étel elfogyasztását követően szinte azonnal jelentkeznek, haladéktalanul szükséges további allergológiai vizsgálat. Gyermekeknél a hozzátáplálás lehet egy sarokkő, itt fokozott figyelemmel kell bevezetni a különböző ételfajtákat. Amennyiben van a családban (szülők, testvér) súlyos allergiás beteg, úgy ezen allergén bevezetése előtt allergológia konzultációt javaslunk.


Milyen vizsgálatok alapján állapítható meg az ételallergia?

Általában az úgynevezett Prick teszttel (amikor az alkart karcolják meg és juttatják be az allergént) kezdik a vizsgálatokat; ezt gyakran kiegészíti a vérvétel, ahol az IgE ellenanyagok szintjét vizsgálják. Egyik vizsgálat sem állja meg önállóan a helyét, csak a tünetekkel együtt ad teljes diagnózist. Tehát önmagában egy pozitív teszteredmény (tünetek nélkül) nem feltétlenül jelent valódi allergiás megbetegedést.


A legkorszerűbb vizsgálat jelenleg egy vérvétellel járó molekuláris allergiavizsgálat, amely pontosabb képet ad az allergia súlyosságáról.


Mi történik a molekuláris vizsgálaton?

Az allergólógussal történő konzultáció után (itt határozza meg a szakember, hogy mely komponenseket érdemes vizsgálni) vérvizsgálatra kerül sor, az eredmény kb. két héttel később várható.


Szükséges-e diétázni?

Az allergia kivizsgálását követő diagnosztika és a hozzá tartozó diéta mindig az allergológus feladata. Ő tudja az eredmények és a tünetek alapján előírni a szükséges eliminációt. Vérvizsgálat esetén a diéta és antihisztamin szedése mellett mellett is kimutatható az allergia, míg a Prick teszt esetében a gyógyszerek elhagyását kérik, a vizsgálat előtti 2-3 hétben. (Pollenallergia megléte esetén)


Milyen támogatásokat lehet igénybe venni igazolt allergia esetében?

Amennyiben az 5./2003.(II.19) ESZCSM rendelet alapján indokolt:

  • magasabb összegű családi pótlék

  • GYES a gyermek 10 éves koráig

  • közgyógyellátási igazolvány

  • utazási kedvezmény

  • bölcsődei, óvodai (az egészséges testvérnek is), iskolai étkezési hozzájárulás

  • szülőknek 2-2 nap pótszabadság


Igazolt ételalleriga esetén, azon termékeket, ahol "nyomokban tartalmazhat" információ szerepel, fogyaszthatom-e?

Egyéni érzékenység alapján dől el. Ezt szintén a szakorvossal történő konzultációt követően lehet megállapítani.


Mikor/mitől alakul ki ételallergia?

Sajnos ezt nem lehet előre megállapítani. Az ételallergiák nagy többsége már csecsemőkorban jelentkezik. Mindkét szülő allergiás betegsége esetén 80 százalék eséllyel az allergia a gyermekre is öröklődik - de az nem biztos, hogy ugyanarra lesz a gyermek allergiás, mint szülei.


Kinőhető-e az ételallergia?

Vannak bizonyos allergének, amelyekre az immunrendszer egy idő után (vagy bizonyos terápia hatására) már nem reagál "betolakodóként" és így nem alakul ki allergiás reakció. Bizonyos allergiák viszont soha sem nőhetőek ki, és az egész életet végig kísérhetik. Immunterápia alkalmazásával bizonyos allergiák kikezelhetőek. Kisgyermekkori ételallergiák megléte esetén gyakori, hogy felnőtt korban erős pollenallergiává alakul át - ezt "allergiás menetelésnek" nevezik.


Igazolt ételallergia esetén van-e bármilyen terápia, amellyel az ételallergia legyőzhető?

Bizonyos allergének meghatározott ideig tartó elimináció (megvonás) és visszavezetés után már nem okoznak gondot. Más - súlyos allergiát okozó - allergénekre jelenleg szigorúan allergológus által vezetett, klinikai háttérrel biztosított orális immunterápia alkalmazható.


Van enyhe és súlyos allergia is ugyanarra az allergénre különböző embereknél?

Attól függően, hogy melyik alkotó fehérjére allergiás valaki, lehet súlyos vagy akár életveszélyes is az allergia. Bizonyos fehérjékre (pl.: földimogyoró) mindig súlyos az allergia, másoknál adott esetben enyhébb. Ezt molekuláris vérvizsgálattal nagy eséllyel lehet szűrni.


Léteznek-e klubok, tematikus csoportok ahová fordulhatok?

A Mogyoróallergia és Anafilaxia FaceBook csoportban a felmerülő kérdésekre hamar lehet választ kapni, hasonló "cipőben" járó emberekkel, családokkal tapasztalatokat cserélni. Az AllerGéniusz Egyesület tanácsadással is foglalkozik, mindenkinek keresünk valamilyen megoldást, ahol érdemes elindulni. A csoportban nem csak mogyoróallergiások vannak, érdemes lehet egyéb allergia esetén is felkeresni őket.


Közintézménybe kerül az ételallergiás gyermekem (óvoda, iskola). Mit kell tennem a beíratás előtt?

A kötelező tájékoztatáson kívül az allergia súlyosságának megfelelően felkészíteni a pedagógust és fogadó környezetet az allergiás gyermek érkezésére. Amennyiben szükséges az életmentő autoinjektor használatának betanítása. Itt is nagy segítség lehet az Allergia Kisokos, illetve az intézmények dolgozóival megismertetni az Intézményi Protokoll részletes útmutatóit.


Szükséges-e életmentő injekciót beszereznem? Mi ennek a módja, költsége?

Amennyiben az allergológus szükségesnek ítéli, javasolni fogja annak beszerzését. Jelenleg Epipen/Anapen előretöltött epinefrin autoinjektorok vannak forgalomban, 15-20 ezer Ft/ db áron, amelyre már van társadalombiztosítási támogatás: szakorvos, vagy szakorvosi javaslat alapján a háziorvos 70-100 százalékos kedvezménnyel írhatja fel. Szükséges megjegyezni, hogy ezen eszközökből mindenképpen egyszerre 2 db kéznél tartása javasolt.


Mi a teendő allergiás reakció esetén?

Erre szintén allergológussal konzultálva tudnak felkészülni és közösen kidolgozni egy egyéni "akciótervet". Összességében azonban, ami mindenképpen azonnali beavatkozást igényel, ha valakin súlyos allergiás reakció (erőteljes vagy sorozatos hányás, légszomj, fullasztó köhögés, ájulás - bármelyik ezek közül) alakul ki haladéktalanul be kell adni az adrenalin injekciót, majd közvetlenül utána értesíteni a mentőszolgálatot. Amennyiben az első adag injekció beadása után 5-15 perccel is tovább romlik a beteg állapota, az ellentétes combba a 2. adag adrenalint is be kell adni. Fontos, hogy az injekció beadásának nagyon kis kockázata van, egy elmulasztott/későn beadott adag viszont a beteg életébe kerülhet.


A "népi gyógymódként" elhíresült kálcium beadása teljesen hatástalan anafilaxiás roham esetén, sőt, akár a tünetek fokozódását eredményezheti!

Mekkora mennyiségű allergén válthat ki allergiás reakciót?

Ez szintén egyéni érzékenység függvénye. Súlyos allergiások esetében akár egy "nyomokban tartalmazós" élelmiszer is kiválthat életveszélyes reakciót, sőt, nem szükséges annak elfogyasztása sem, elég, ha a bőrén keresztül érintkezik vagy belélegzi.


Mik a leginkább allergén élelmiszerek?

19/2004. és 1169/2011. II. mellékletben meghatározott jelölésköteles allergének a leggyakoribbak. Részletes leírás innen letölthető!

Az élelmiszerek mellett a rovar- és méhcsípés is gyakran okoz anafilaxiás sokkot!

Ha van ételallergiás gyermekem és most várom a következőt, a terhesség alatt kell-e kerülnöm az első gyermekemnél gondot okozó allergént?

Jelenlegi ajánlás szerint nem szükséges kerülni azt az allergént, amelyre a gyermek allergiás, amennyiben az Önnél nem okoz gondot. A csecsemőnél megfontolandó a hozzátáplálás bevezetését megelőzően allergológus felkeresése. Szoptatás során azonban - ha allergiás a csecsemő - az allergén az anyatejjel is bejut a gyermek szervezetébe!


Az ételallergia örökődik?

Jelenlegi álláspont szerint az allergia nem öröklődik, de úgynevezett "családi halmozódás" megfigyelhető - vagyis köznyelven: a hajlam öröklődik, a betegség kialakulásának kockázata magasabb. Bizonyos kutatások a környezeti hatásokat teszik felelőssé (túlzott higiéniás, szinte "steril" környezet, vagy éppen a túlzottan szennyezett környezet) az allergiák kialakulásában és terjedésében.


Ételallergiásként milyen gyógyszert használhatok?

Minden esetben szükséges ellenőrizni a gyógyszer összetevőjét, mert bizonyos gyógyszerek is tartalmaznak allergéneket.


Ételallergiás reakciót csak az allergén elfogyasztása válthat ki?

Nem, annak belélegzése illetve bőrrel való érintkezése is kiválthat akár súlyos allergiás reakciót is.


A földimogyoróallergia és a mogyoróalleriga ugyanaz?

Nem, a földimogyoró külön kategória, míg mogyoró egy dióféle. Ezért elkülönülve is jelenik meg a jelölésköteles allergének között.


Az allergének a termékeken mindig jelölésre kerülnek?

Jogszabály írja elő a gyártó/forgalmazó részére a jelölésköteles allergéneket. Amennyiben ebben hibát talál, kérjük haladéktalanul értesítse az Élelmiszerbiztonsági Hivatalt.

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page