top of page

Hogyan igazodjunk el az allergének világában?

Frissítve: 2022. jún. 9.

Egyre gyakoribb az élelmiszer-allergia vagy élelmiszer-intolerancia mind gyermekek, mind felnőttek esetében. Az ismerősi körünkben biztosan sokan tudnánk mondani 2-3 embert, aki allergiás például a tojásra, a földimogyoróra vagy pedig laktózérzékeny. A betegek növekvő száma miatt vált szükségessé az allergének egységes jelölése az élelmiszerek csomagolásán. A nem csomagolt élelmiszerek esetében is tájékoztatni kell a vásárlókat.

2014. december 13-a óta új jelölési szabályok vonatkoznak az allergénekre, ugyanis a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU rendelet (továbbiakban: Rendelet) szerint az élelmiszerek jelölésén kötelező feltüntetni minden olyan, allergiát vagy intoleranciát okozó anyagot vagy ezen anyagokból vagy termékekből származó összetevőt vagy technológiai segédanyagot, amelyet élelmiszer előállításánál vagy elkészítésénél használnak fel, és a késztermékben még jelen van, akár megváltozott formában is.

Az előrecsomagolt élelmiszereken kötelező feltüntetni magyar nyelven az élelmiszer nevét, összetevőit, az összetevők között kiemelten a benne található allergéneket, bizonyos esetekben az összetevők mennyiségét, a nettó mennyiségét, minőség megőrzési vagy fogyaszthatósági idejét, ha szükséges, a tárolási és felhasználási feltételeit, a felelős élelmiszer-vállalkozás nevét és címét, bizonyos meghatározott esetekben a származási ország vagy eredet helyét és a felhasználási útmutatót, 2016. december 13-tól pedig a tápértékjelölését, illetve italoknál az 1,2% feletti alkoholtartalmat.

Mi a teendő, ha nincs csomagolás? A Rendelet szerint a nem előrecsomagolt élelmiszereknél is kötelező az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokról szóló információ feltüntetése. Ide tartozik például élelmiszerüzletek pékáru részlege, felvágottas pultja, cukrászdák, fagylaltozók, éttermek, büfék és kifőzdék.

A tájékoztatás módjáról azonban a Rendelet nem rendelkezik, azt a tagállamok saját nemzeti jogszabályukban írhatják elő. Hazánkban a nem előrecsomagolt élelmiszerek allergén információit az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet előírásai szerint kell megadni. Az allergén összetevőkről a vásárlást megelőzően kell a fogyasztót tájékoztatni többletköltség felszámítása nélkül. A konkrét allergén összetevőt meg lehet adni pl. a pultban kihelyezett termékek mellett elhelyezett táblákon kiírva, vagy az étlapon/itallapon kiírva. Az írásbeli közlés helyett szóban is megadható az allergén információ, ha az alábbi 3 feltétel együttesen teljesül:

  1. a létesítményben folyamatosan jelen van a szóbeli tájékoztatás megadásáért felelős személy,

  2. a fogyasztó – kérésére – a tájékoztatást haladéktalanul megkapja az élelmiszer átadásának helyén, a vásárlást megelőzően, és

  3. a szóbeli tájékoztatás a létesítményben elérhető írásos dokumentumon alapul.

A szóbeli tájékoztatás esetén fel kell hívni a vásárló figyelmét jól látható módon, hogy kérhető ez az információ, pl.: egy táblán feltüntetik, hogy az allergén információkkal kapcsolatban kérdezze az eladót. Az allergénekre vonatkozó fenti tájékoztatás akkor nem kötelező, ha az élelmiszer neve egyértelműen utal az allergénre (pl. „búzakeksz”).

A Rendelet II. melléklete sorolja fel a kötelezően jelölendő allergiát és intoleranciát okozó anyagokat:


KSZ_1602_07-page-001-1

A szabályok tehát léteznek és a gyakorlat is igyekszik követni. Ha vásárláskor mégis bizonytalanok vagyunk, minden esetben merjünk kérdezni! Ha pedig nem kapunk kielégítő választ, akkor inkább ne vásároljunk az adott termékből.

A NÉBIH ingyenesen hívható Zöld számán (06-80/263 244) illetve az Ügyfélszolgálatán lehet közérdekű bejelentéseket tenni az allergénekkel kapcsolatos tájékoztatás hiányosságairól, a hiányos vagy félrevezető jelölésről is. 

20 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page