top of page

Még a gyógyszerekben sem lehet vakon megbízni! Kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét…

Frissítve: 2022. máj. 27.

Fájhat a derekunk és fájdalomcsillapító kapszulára vagy krémre lehet szükségünk. Az is életszerű, hogy épp a család bővülését szeretnénk irányításunk alá venni fogamzásgátló tabletta segítségével, mégis az életünkbe kerülhet!

Ilyenkor télen egyre több a betegség. Szerencsés esetben vitaminokkal megelőzhetjük azt, vagy segíthetjük a gyorsabb gyógyulást. Ha ez mégsem sikerülne és az egyre agresszívebb vírusok ledöntenének a lábunkról, akkor előbb vagy utóbb rákényszerülhetünk a pirulákra is.

Ezekben az esetekben is célszerű a legkörültekintőbben eljárni és minden betegtájékoztatót figyelmesen elolvasni, hiszen gyógyulás helyett könnyen ronthatunk az állapotunkon, ha nem vagyunk kellően óvatosak!

Régebben írtam már arról, hogy nagyon érzékeny embernél gondot okozhat a különböző illatosított zsebkendő (wc papír), szappan és különböző piperék. Főleg bőrápolásnál előszeretettel használnak a cégek különböző olajos magvakat illetve azokból nyert olajat. Ezek, egy anafilaxiás allergiásnál bőr tüneteket vagy akár légúti tüneteket (köhögés, viszketés) vagy rosszabb esetben akár egy rohamot is kiválthatnak.

Pár napja arról is írtam, hogy egy süteménnyel szennyezett szalvéta is okozhat gondot.

A napokban tapasztalhattam meg, hogy akár a szauna felöntésnél is észnél kell lennünk, mert létezik tejszín-mogyoró szaunaolaj is…

Ezt tovább gondolva, az interneten kicsit böngésztem és döbbentem láttam, hogy jó pár gyógyszer, gyógyítás helyett veszélybe is sodorhatja az ételallergiásokat!

Több termék is tartalmaz mogyoró- vagy szójaolajat (amivel szintén nagyon vigyázni kell a keresztallergia miatt). Természetesen, ha valakinek más alapanyagra van allergiája, akkor azokra is ugyanúgy kell figyelni! (Pl.: tej, fruktóz)

Egészen meglepő: az egyik allergia tüneteit enyhítő gyógyszer például súlyos allergiás rohammal járó betegnek nem ajánlott, mert súlyos rohamot is előidézhet!

Recept kiváltás illetve vásárlás előtt kérdezzük meg orvosunkat vagy kedves gyógyszerészünket!

Kórházi kezelés vagy műtét előtt is érdemes nyomatékosan felhívni az ott dolgozók figyelmét érzékenységünkre, hiszen egyes fájdalomcsillapítók és altatószerek is veszélyesek lehetnek számunkra!

Kórházi kezelésnél is legyünk óvatosak!Mindig tájékoztassuk az egészségügyi dolgozókat súlyos allergiánkról!

Készítettem egy listát, de a gyártósor, összetétel bármikor változhat, így minden alkalommal kérdezzünk rá! Természetesen ennél sokkal több gyógyszer, vagy gyógyszernek nem minősülő készítmény van, ami tiltólistás allergiások számára, az alábbiak csak az általam talált példák:A vitamin kapszula (bioextra)vitaminAknenormin lágy kapszulaPattanás ellenAloxi 500 mgHányinger csillapítóAlpha D3 kapszulavitaminAvodartprosztata kezeléséhezAzi SandozantibiotikumAzithromycin 1 A phama filmtablettaantibiotikumBéres C-Vitamin filmtablettavitaminCelsetntriHIV-1 fertőzésreCodoxyfájdaloncsillapítóDermazin krémhámosítóDesirettfogamzásgátlóEchinacinMegfázásraEtomidat-Lipuro injekcióáltalános érzéstelenítőFentanyl Sandoz Mat tapaszfájdaloncsillapítóFlexagilgyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapítóGravida filmtablettakismamavitaminLecicarbon kúpszékrekedésre végbélkúpLescolszívgyógyszerLinola Fett krémSzáraz bőrreModuxin MR fájdalomcsillapítóNoacidgyomornedv-ellenállóOmacorkoleszterin csökkentőPropofol-LiquroaltatószerRoaccutanBőrbetegségreSmofKbiven infúziófehérjeépítésSmoflipid HalolajSotretPattanás ellenSupradyn Lágy kapszulavitaminSymiciafogamzásgátlóUtrogestan hüvelykapszulahormonpótlásVolinafogamzásgátló

Ha a kedves olvasó is tud olyan készítményt, amit nem ajánlott mogyoróallergiásnak, írja meg és bővítjük a listát!

+ Vitacolan – multivitamin

+ Pharmaton vital- multivitamin

23 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page