top of page

Tények – Tévhitek az anafilaxiás sokkot kiváltó allergiákról

Frissítve: 2022. máj. 21.

Összeállította: Kajtár Vera és Finali-Magyar Judit

Az anafilaxiás sokkot kiváltó allergia nem egy hétköznapi, csupán néhány kellemetlen tünetet (viszketés, bőrpír, orrfolyás, tüsszögés) okozó allergiás reakció, hanem a teljes szervezetet érintő és akár percek alatt a beteg halálát okozó állapot.

  1. Az anafilaxiás sokk életveszélyes állapot! Ilyenkor a szervezet annyira túlzásba viszi az allergén elleni védekezést, hogy összeomlik a légzés, összeomlik a keringés. Azonnali beavatkozás nélkül az allergiás sokk halálhoz vezet. – Ha csak egy kis bőrpír jelentkezik vagy viszketés a száj körül, szájpadláson, az enyhe allergiás tünet.

  2. Az anafilaxiás sokk tünetei mögött a szervezetben hirtelen felszabaduló nagy mennyiségű hisztamin és egyéb kémiai anyagok által kiváltott értágulat, légutak görcse áll. – Az antihisztamin és szteroidos kúpók, a kalcium nem segít az anafilaxiás életveszélyes állapotán. Kirázólag az EPIPEN segít.

  3. Az anafilaxiás sokk tünetei: hányás, légszomj, fulladás érzés, vérnyomás esés, sápadtság, verejtékezés, szapora pulzus, eszméletvesztés. – Már az első ilyen tüneteknél azonnal alkalmazni kell az EPIPEN-t, azaz az adrenalin tartalmú autoinjektort.

  4. Anafilaxiás sokk-ot kiváltó leggyakoribb allergének: méhcsípés, darázscsípés, egyes élelmiszerek, gyógyszerek.

  5. Anafilaxiás sokk kezelése: az allergiás sokk azonnali orvosi beavatkozást igényel. Az orvos kiérkeztéig az adrenalin injekció azonnali önbeadása segít. – Már a legkisebb tüneteknél be kell adni. Ha nem javul a helyzet kb. 5 perc után, akkor a második EPIPEN-t is be kell adni. Javasoljuk, hogy azt a másik lábba kapja a beteg.

  6. Anafilaxiás sokk megelőzése: az allergiás sokkot megelőzni csak a sokkot okozó allergén ismeretében, az allergén elkerülésével lehet.

  7. Rovarcsípés esetén létezik ugyan immunterápia, de nem mindenki kaphat.

  8.  A tünetek megjelenhetnek percek alatt is, de akár pár óra után is.

  9. Súlyos tévhit, hogy a súlyos allergia kezelése csak az érintett kisgyerek és családja feladata! Fel kell ismernünk, hogy ezek a helyzetek megkövetelik a közösségi felelősségvállalást és tudatosítanunk kell magunkban, hogy bárkivel, bármikor történhet ilyen vagy hasonló baj és akkor ő is számíthat a közösség segítségére, védelmére. A nem allergiás gyerekek nem fognak attól sérülni, ha bizonyos, mások életét veszélyztető ételt az iskolában, edzésen nem fogyaszthatnak, csak otthon. Viszont gazdagodik az empátiájuk, megélik milyen a közösségi felelősségvállalás. Ezek a helyzetek csak gazdagítják a gyerekeket, nem pedig megfosztják őket valamitől.

  10. Az allergén ételek nem csak elfogyasztva veszélyesek, hanem a bőrrel, a nyálkahártyával érintkezve vagy  a légutakba bejutva is okozhatnak anafilaxias sokkot. Ezért veszélyes például egy súlyos allergiás ember közelében kinyitni egy mogyorós zacskót.

  11. Az EPIPEN beadását bárki könnyedén elsajátíthatja. Nagyobb gyerekek, akár 8-10 éves kortól maguknak is be tudják adni. Az EPIPEN autoinjektort gyakorló készülékkel és oktatóvideoval percek alatt el lehet sajátítani.

forrás: www.allergiakozpont.hu, Magyar Gyermekmentők
109 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page