top of page

Ételallergia kártya

Jellemző az éttermi vagy hasonló - nem otthoni - étkezés során jelentkező probléma, hogy az ételallergiás ételébe és közvetlen közelébe sem juthat az allergén. Ilyenkor a legfontosabb, hogy ezzel mindenki tisztában legyen, és vegye komolyan!





Az erre való felhívás, a "tréning" azonban az allergiás (kisgyermek esetében a kísérő) feladata. Általában elegendőnek gondoljuk, ha például egy étteremben szólunk a felszolgálónak a veszélyről - de a gyakorlat azt mutatja, hogy a legtöbb esetben ez nem elég. Gyakori, hogy a figyelmeztetés ellenére is megfeledkeznek róla (például mire eljön a desszert ideje), vagy nem jut el az információ az ételt elkészítő szakácshoz. A másik gyakori probléma, hogy eleve nem veszik komolyan a figyelmeztetést, vagy nincsenek tisztában azzal, hogy mik a megelőzés legfontosabb lépései.


Éppen ezért az alábbiakra mindenképp és minden esetben fel kell hívni a személyzet figyelmét:

Az ételallergia NEM csupán ÉRZÉKENYSÉG, hanem életveszélyes sokkot (anafilaxia) kiváltható betegség.
Az adott allergén már egészen kis mennyiségben, direkt fogyasztása nélkül, csupán érintkezéssel (szennyezéssel) is kiválthatja a reakciót.
Az étel EGYETLEN ÖSSZETEVŐJE sem tartalmazhatja az allergént! Ezért nem csupán az étel alapanyagait, hanem a felhasznált szószokat, fűszereket, olajokat, sőt, a díszítést is ellenőrizni szükséges.
Az étellel és az elkészítése során használt összetevőivel és alapanyagaival érintkező minden felületet alaposan meg kell tisztítani! Az edények, az asztal- vagy konyhapult felületes tisztítás után még tartalmazhatják az allergént.

Érdemes beszélni a szakáccsal is éttermi tartózkodásunk idején, ha ez nem lehetséges, mindenképpen hívjuk fel a felszolgálók figyelmét arra, hogy a fent leírtakról részletesen tájékoztassa a konyhai személyezetet is!



Ebben segítséget nyújthat az ételallergiáról és a megelőzés legfontosabb lépéseiről szóló ALLERGIA KÁRTYA kitöltése és kinyomtatása, amelyet a felszolgálókkal be tudunk küldeni a konyhára.

A kártya letölthető innen (külföldön használjuk az angolnyelvű verziót!):

Allergia_kartya
.pdf
Download PDF • 282KB

Egy ilyen szituációról készült videónk:



Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page