top of page

”Csak pici van benne, az nem számít!” Vagy mégis? Kérdések és válaszok 

Frissítve: 2022. jún. 9.

Kedves Olvasó!

Tudtad, hogy ezen a héten van az ételallergiások figyelemfelkeltő hete? Ilyenkor még több cikk jelenik meg , egyre többet foglalkoznak az allergiákkal, de még mindig nem eleget! Cél az lenne, hogy felhívjuk a “nem allergiás”emberek figyelmét arra, hogy kicsit jobban odafigyeljenek, megismerjék ételallergiás társaik mindennapjait, a sok lemondást, nehezített életmódjukat. (Jelkép: Aki szeretné együttérzését kifejezni, öltözzön kék színű ruhába ezeken a napokon.)

 Ez egy remek lehetőség, hogy jobban megismerjék a tüneteket,  a különböző  diétákat és a veszélyes anafilaxiás állapot ellátását.

Legtöbb ember nincs tisztában, hogy mekkora figyelem és odafigyelés kell a megfelelő diéta betartásához, gyakran kínálják (titokban vagy nyíltan) tiltott ételekkel.

Nap, mint nap halljuk ezeket a mondatokat:

-” Nyugodtan eheted, csak kicsi tejet/mogyorót/tojást tettem bele ! ”

-” Ne kényeskedj, ha nem mondom, meg sem érzed benne…”

– “Ne viccelj, hogy meg sem kóstolod! Neked sütöttem! Nézd! Leveszem a süti tetejéről ezt az egy szem mogyorót és már eheted is!” Sok baráttól, ismerőstől halljuk ezeket vagy ehhez hasonló szavakat. Még fájdalmasabb ezt hallani, ha nem  egy távoli ismerőstől, hanem egy közeli rokontól családtagtól hangzik el, akitől több megértést és segítőkészséget várnánk el. Sajnos , az a tapasztalat, hogy nagyon nehéz a környezetünkkel megértetni, hogy vannak olyan élelmiszerek, adalékanyagok amiket semmi esetre sem fogyaszthatunk. Sokszor évekbe telik, mire elfogadják és esetleg próbálnak is kedvünkre tenni, de biztonságosan megvendégelni még ekkor sem biztos, hogy sikerül. Előfordulhat, hogy nem is tudják  pontosan, milyen diétát is kell tartanunk. Pl.: sokan keverik a tejcukor -tejfehérje diétát vagy a búza allergiát a cöliákiával (lisztérzékenységgel). Ezért van szükség arra, hogy rávilágítsunk az ételallergiás élet buktatóira. Célom, hogy a pedagógus társadalom többet és többet tudjon ezekről, hiszen azonkívül, hogy egyre több ilyen speciális étkezésű gyermek lesz csoportjaikban és biztonságosan kell ellátniuk, nekik van a legtöbb lehetőségük egész kicsi korban megtanítani az alapokat.

Hitetlenkedve néznek , mikor elmesélem, hogy az én kisfiamnak már attól is kipirosodik a bőre, ha hozzáérintünk egy dió vagy mogyorófélét vagy mi eszünk ilyeneket és megpusziljuk őt. A későbbiekben meg arra is figyelni kell, hogy majd a kedvese is megértse , nem ehet majd ő sem ilyen magokat (akkor sem, ha ő nem allergiás), mert egy csók halálos is lehet . Nálunk, teljes mogyoró- és diómentes övezet van a házban. Ez így a legbiztonságosabb. Vendégségben pedig folyamatosan figyelem, hogy milyen étel kerül az asztalra illetve a fiam közelébe. A fiam is nagyon figyel ezekre, gyakran már előre jelzi, ha valamiben nem biztos. Ovis társak is nagyon megértőek és megesik, hogy épp ők figyelmeztetik az óvodapedagógust, hogy a másik gyermek diétázik.

Nagyon fontos megértetni mindenkivel, hogy a ez a fajta diéta nem egy hóbort a részünkről,hanem a gyermekem egészsége védelméért, egy oxigénhiányos (anafilaxia) állapot elkerülése miatt történik.

Egy kisgyermeknek (is)nagyon nehéz betartani a diétát – bármennyire is fegyelmezettek – , de ha nem tanítjuk meg neki, hogy ez az ő, saját érdekében történik, neki kell nagyon vigyázni magára (nem leszünk mindig mellette), akkor még nehezebb lesz később, mert nem fogja megérteni és megtanulni, hogy mit ehet és milyen veszélynek van kitéve egy esetleges allergiás roham / anafilaxia esetén.

Arra is figyelni kell, hogy a megszokott, gyári termékek összetevői is változhatnak vagy az üzemben már tartanak számunkra allergént, így  minden vásárlásnál újra és újra el kell olvasni a csomagoláson levő feliratokat. Sajnos nem lehet rutinból vásárolni.

Gyakran feltett kérdések és válaszok az ételallergiáról: “-Csak picit ehetsz belőle?

-Nem. Egyáltalán nem ehetek belőle. Ez olyan, mintha azt kérdeznéd: árt neked egy kis adag méreg?”

Az ételallergiások nem kísérletezhetnek számukra ismeretlen tartalmú ételekkel. Addig, amíg erre nincs gyógymód, az ismeretlen eredetű/tartalmú ételektől való tartózkodás az egyetlen, ami életet ment. “-Ott van nálad az a szuris izé( életmentő szuri/Epipen/Anapen)….ha utána használod, akkor sem ehetsz egy keveset ?

-Az automata injekció (adrenalin) csak vészhelyzetre jó. Olyan, mint a porral oltó.Nem gyújtasz fel semmit csak azért, hogy használd. Az ételallergia is pont ilyen.” Automata Epinephrin injekció. Ha ezt használom, az vészhelyzetet jelent és azt, hogy azonnal kórházba kell menni.

“-Nem igazságos, hogy vannak ételallergiás gyerekek az osztályunkban..

-Érdekes..szerintem szép dolog az, ha találsz nekik helyet a szívedben, megfelelő körülményeket teremtve számukra.”

Alkalmazkodni tisztességes. Az allergiások száma egyre nő és egyre komolyabb a probléma. Meg kell találni az egyensúlyt abban, hogy az osztályban (csoportban) mindenki teljes biztonságban legyen és mindeközben a nem allergiások számára is lehet izgalmasat tanítani az ételallergiáról. “- És akkor mit eszel, ha ennyi mindenre vagy allergiás? Szinte semmit sem ehetsz…

-Egyszerű. Mindent! Csak az allergén alapanyagokat helyettesítjük olyannal, ami nekem biztonságosabb. Pl a tejet növényi tejekkel. Mindent házilag készítünk el, az a legbiztonságosabb. A gyárakban sajnos nem olyanok a körülmények, hogy vállalják a felelősséget a “tiszta- mentes” termékért. Nagyon sok csomagolásra ráírják, hogy “tartalmazhat”( pl: mogyoró vagy dióféléket is felhasználó üzemben készült ) . Ezeket is kerülni kell, mert a legkisebb porszemnyi allergén is fulladást /anafilaxiát okozhat!

A biztonság nem azt jelenti, hogy az allergiás személy elnyomott helyzetben van. Az allergia megtanítja az érintett személyt arra, hogy más, helyettesítő, de nagyon ízletes ételeket fedezzen fel. Bár le kell mondania pár ételről, a diétája mégis változatos és nagyon finom lehet.

Meggyes piskóta tejfehérje -és magmentesen

Csokis-meggyes piskóta tejfehérje -és magmentesen biztonságosan


18 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page