top of page

Nyaralás és biztonság

Egy gondtalan nyaralás megtervezése önmagában is stresszfaktor, egy ételallergiás esetében pedig ez fokozottan igaz. Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabbakat, hogy a vakáció a lehető legbiztonságosabban teljen.


Előkészületek

  • A legfontosabb az életmentő adrenalin autoinjektorok (minimum 2 db) bekészítése a csomagba. Ellenőrizzük a lejárati idejüket, nincs-e rajtuk sérülés, alkalmasak-e a használatra! Ügyeljünk arra, hogy már az utazás során mindig legyen kéznél, repülős utazás esetén legyen velünk a fedélzeten, a kézipoggyászban. Az utazás előtt töltsük le a szükséges tanúsítványt, nyomtassuk ki, és töltessük ki az orvossal. A legcélszerűbb, ha a tanúsítványt a szükséges utazási dokumentumaink között (pl. az útlevéllel együtt) tartjuk, hogy kérés esetén azonnal be tudjuk mutatni.

  • Útitársainknak is jelezzük, hogy mire vagyunk allergiások - Családon belül feltehetően mindenki tisztában van a ránk leselkedő veszélyekkel, de baráti társaság esetében igazán hasznos lehet, ha indulás előtt jelezzük mindenkinek, hogy mire vagyunk allergiások, mit tudnak ők tenni a biztonságunk érdekében; és jó, ha tudják, mi a teendő egy esetleges anafilaxiás sokk esetén! Akár az adrenalin autinjektor használatára is felkészíthetjük őket, nem biztos, hogy baj esetén képesek leszünk magunk alkalmazni.

  • Legyen nálunk kéznél egy kis kártya, ami tájékoztat az allergiánkról a célország idegennyelvén. Hasznos segítség, az előre letölthető, kinyomtatható, több nyelven elérhető tájékoztató. Gyerekeknél e célból gondoljunk az allergiájukra figyelmeztető karkötő viselésére is.

  • Érdeklődjünk, hogy az adott légitársaság gépén elérhető-e allergénmentes étkezés. Az utazási iroda is adhat erről információt, de nézzük át a légitársaság honlapját és a repülőtér információs oldalát is, hogy megtudjuk, milyen lehetőségeink vannak a helyszíni étkezések során és akkor, ha mi visszük magunkkal az allergénmentes menüt.

Földimogyoró allergia esetén akár belélegezve is komoly tüneteket okozva, életveszélyes anafilaxia is felléphet, ezért a földimogyoró allergiával rendszerint minden légitársaság kiemelten foglalkozik. A RyanAir egyértelműen kéri, hogy ezt tudassuk a fedélzetre lépéskor, majd felhívják a többi utas figyelmét arra, hogy mellőzzék a földimogyoró tartalmú ételek fogyasztását a repülés során. A United Airlines külön kitér arra, hogy előre csomagolt mogyorót ugyan nem tart a fedélzetem, ám azt nem tudja garantálni, hogy a felszolgált ételek nem tartalmazzák valamilyen formában – akár nyomokban - a fő ételallergéneket. A Quatar Airways oldalán részletes leírást találunk a speciális étrendekről, amit biztosítani tudnak.
Nagyon fontos tehát minden esetben az adott légitársaságra vonatkozó szabályokat és elérhető lehetőségeket utazás előtt pontosan feltérképezni.
  • Még az utazás megkezdése előtt igyekezzünk a célország helyi konyha jellegzetességeiről begyűjteni a lehető legtöbb információt. Keressünk rá a jellegzetes helyi fogásokra, és ellenőrizzük, hogy milyen alapanyagokból, hogyan készülnek! Állítsunk össze ez alapján egy listát, hogy melyek azok az ételek, amiket biztonsággal fogyaszthatunk, és melyek azok, amiket inkább tanácsos elkerülnünk.

  • Érdemes az allergén élelmiszer nevét a célország nyelvén is ismerni, hogy a készételek csomagolásán, éttermekben biztosan ellenőrizni tudjuk.

  • Súlyos ételallergia esetén nem elvetendő ötlet saját evőeszközt és tányérokat csomagolni, kifejezetten ezek tisztítására szolgáló szivaccsal és konyharuhával. Súlyos allergia esetén érdemes megfontolni az önellátást, ha teljes biztonságot szeretnénk magunknak teremteni.

  • Informálódjunk a legközelebbi kórház, ügyelet és gyógyszertár elérhetőségéről. Ne legyen rá szükség, de ha mégis, akkor a lehető leggyorsabban megtaláljuk. Érdemes előre rákeresni (pl. a Google Maps alkalmazásban) a legközelebbi mentes ételeket kínáló üzletekre, éttermekre.

  • Ne mulasszunk el megfelelő utasbiztosítást kötni, hogy egy esetleges orvosi ellátás, kórházba szállítás ne verjen minket váratlan, óriási költségekbe.

A nyaralás alatt

  • Mindig, mindenhova vigyük magunkkal az életmentő adrenalin autoinjektort, gondoskodjunk a megfelelő tárolásról!

  • Legyen nálunk a kinyomtatott és kitöltött ételallergia kártya.

  • Egyeztessünk szállodán belül - az ételallergia kártyánkat mutassuk be az érkezés után a recepción, és kérjük a recepciós segítségét, hogy például a guest relation managerrel vagy a séffel hogyan beszélhetnénk át az éttermi választékot, esetleg egyedileg készítenek nekünk ételt.

  • Bátran kérdezzünk az adott nyaralóhely éttermeiben - Ha a nyaralás során beülünk egy étterembe, kérdezzük meg a pincért arról, hogy az adott fogás tartalmazza-e a rizikós allergént. Ha igen, akkor érdemes azt is megkérdezni, hogy esetleg el tudják-e úgy készíteni az adott ételt, hogy kihagyják belőle a problémás összetevőt.

  • Sokan összekeverik az ételérzékenységet az ételallergiával! A szállodában és az étteremben is egyeztessünk az ételekről, magyarázzuk el a különbséget az érzékenység és az allergia között, hangsúlyozzuk, hogy az nem elég, ha az adott étel nem tartalmazza az allergént, arra is oda kell figyelni, hogy az adott kés, vágódeszka, kesztyű, olaj, evőeszköz vagy kanál sem érintkezhet olyan étellel, amit előtte a veszélyes összetevőt tartalmazó étel készítéséhez használtak!

  • Válasszuk meg okosan az étkezés időpontját - válasszunk olyan időpontot az étkezéshez, amikor kevésbe van tömve az adott étterem, vagy éppen kevesebben vannak. Így nagyobb az esély rá, hogy a pincér és a séf megfelelően tud velünk foglalkozni.

Az ételallergia kártya és az autinjektor tanusítvány itt letölthető:


Allergia_kartya
.pdf
PDF letöltése • 282KB

EPI_2017_0291_Travel_Document_certification_v3
.pdf
PDF letöltése • 239KB


153 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page