top of page

Húsvétkor is biztonságban

Frissítve: 2023. ápr. 9.

Az allergiás gyermekek szülei számára gyakran okoz egy kis fejtörést a húsvéti családi összejövetel és ajándékozás. Összegyűjtöttünk pár jó tanácsot, amelyek segíthetnek abban, hogy az ünnep meghitten és biztonságban teljen.





1. Vészhelyzet esetére, mindig legyen 2 db életmentő adrenalin-autoinjektor az allergiás közelében! Minden alkalommal ellenőrizzétek, amikor elhagyjátok a házat, hogy a szükséges gyógyszerek és a mobiltelefon/gyerekeknél vészhelyzet leadásra alkalmas óra, feltöltött állapotban az érintettnél van-e. Ez olyan alapvető szokássá kell, hogy váljon, mint a biztonsági öv használata. Ha az adrenalin-injektorok mégis otthon maradnának, mielőbb menjünk vissza értük.


2. Családlátogatáskor vagy vendégségben mindenki tudjon a gyermek allergiájáról és vigyen olyan finomságokat, amit biztonsággal fogyaszthat. Ügyeljetek arra is, hogy az allergiája miatt ő se maradjon ki a szórakoztató tojáskeresésből, ne legyen a társaságból kiközösítve. Lehetőség szerint, az ünnepi asztalon ne kapjon helyet az anafilaxiát okozó étel más számára se, így elkerülhetők a véletlen baleseteket, összecserélések.


3. Minden alkalommal ellenőrizzétek a csomagolást! Mint más vásárláskor, most is minden termék összetevőjének listáját figyelmesen olvassátok át. Előfordulhat ugyanis, hogy a megszokott, biztonságosnak hitt márka új gyártósorra kerül vagy új hozzávalót tesznek az édességhez, ünnepi köntösbe öltöztetve. Kerüljétek a házi készítésű finomságokat, amelyek esetén nem tudjátok ellenőrizni az összetevőket. Ha a vendéglátótól/rokontól kap a gyermek édességet, keressetek valami más alternatívát, cseréljétek ki egy biztonságos ajándékra. Ez lehet filctoll, zsírkréta, színező, matricák, buborékfújó, kisebb sporteszköz (labda, tollas), könyv, társasjáték, stb. Nem kell feltétlenül édességben gondolkodni. Ellenőrizzétek, hogy a léggömbök (latex), kézműves termékek és festékek allergiamentesek-e. És persze azt is, hogy a házigazdának vannak-e háziállatai, amennyiben a gyermek allergiás az állatszőrre.


4. Amennyiben a szülők nélkül ünnepel az allergiás gyermek, mindenképpen tanítsátok meg arra, hogy mondja el egy felnőttnek, ha rosszul érzi magát, bármelyik tünetet is észleli magán. Ne zárkózzon be a szobába, mosdóba, mivel az allergiás reakciók nagyon gyorsak lehetnek és így későn érkezhet meg a segítség. Tanítsátok meg a gyermeknek, hogy ne vegyen az ételekből anélkül, hogy megbizonyosodna arról (megkérdezi vagy elolvassa az összetevőket), hogy számára az biztonsággal fogyasztható-e. Ismertessétek az allergia cselekvési tervet a házigazdával, és mutassátok meg neki, mikor és hogyan kell használni a sürgősségi gyógyszereket, valamint mi a teendő anafilaxia esetén. Érdemes autoinjektor-trénerrel is gyakorolni, hogy szükség esetén, stresszhelyzetben is megfelelően tudják alkalmazni.


5. Tojásvadászatra saját magunk is készíthetünk csokitojásokat, csak megfelelő csokoládé alapanyagot kell felolvasztani, formába önteni és csomagolni. Ha kellően ügyesek vagyunk, akkor kis csecsebecséket is elrejthetünk bennük. Kézműves boltban lehet kapni műanyag tojásokat, így „házi-kindert” is készíthetünk.




6. Óvodai/ iskolai mulatság esetén lépjetek kapcsolatba a pedagógusokkal és beszéljétek át a programot, hogy a tervezett tevékenységek biztonságosak legyenek, és az allergiás gyermek is részt tudjon venni rajtuk. Igyekezzünk elkerülni a kiközösítést. Küldjetek a szülőkkel kapcsolatot tartó fórumon emlékeztetőt, hogy van allergiás gyermek a csoportban és nagyon figyeljenek oda a beküldött finomságokra. Összeállíthattok a többiek számára egy listát, amiben megnevezitek a gyermek által is fogyasztható termékeket. Ebben az esetben is minden alkalommal el kell olvasni az összetevők listáját a termék csomagolásán. Ezenkívül ügyeljetek a szappanokban, arcfestékekben, léggömbökben (latexben), művészeti és kézműves anyagokban, például tojásdobozokban vagy madár-/állattakarmányokban előforduló lehetséges allergiát kiváltó tényezőkre is.


7. Utazáskor, vagy ha étterembe mentek, az érkezés előtt előre hívjátok fel a személyzet figyelmét arra, hogy súlyos allergiás érkezik, és adjatok pontos információt arról, hogy milyen előkészületek szükségesek a biztonság megteremtéséhez. Érkezéskor pedig emlékeztessétek újra a személyzetet és a szakácsot az allergiára. Törvény rendelkezik arról, hogy EU-n belüli éttermeknek az étlapjukon, az allergiainformációs útmutatókban vagy a vásárló kérésére szóban is meg kell adniuk az allergiával kapcsolatos információkat. Viszont a tapasztalat az, hogy gyakran nincsenek tisztában az egyes allergének típusával (pl. a tejcukor érzékenység nem egyenlő a tejfehérje allergiával vagy a cukorbetegséggel) és a veszély mértékével (életveszélyes is lehet). Repülőn vagy buszos utazás során hívjuk fel az utastársak figyelmét, hogy súlyos allergiás is utazik velük és milyen táplálékot kerüljenek az utazás során a biztonság megteremtetése érdekében.


8. Érdemes megfontolni az allergiakarkötők és más különböző jelzések használatát, hiszen ami számunkra természetes, az más számára sajnos rövid időn belül feledésbe merülhet. Az AllergGéniusz Egyesület karkötőit online adományboltunkban találjátok: https://www.allergeniusz.hu/adomanybolt


Reméljük, hogy ezek a tippek segítséget nyújtanak a biztonságosabb húsvéti ünnepléshez.

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

89 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page