Július 1-től támogatottan vásárolhatók az adrenalin-autoinjektorok

Június 17-én felkerült a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (weboldalán is elérhető) támogatási listájára az egyik legismertebb adrenalin-autoinjektor, az EpiPen. (EPIPEN 300 MIKROGRAMM OLDATOS INJEKCIÓ ELŐRE TÖLTÖTT TOLLBAN, EPIPEN JUNIOR 150 MIKROGRAMM OLDATOS INJEKCIÓ ELŐRE TÖLTÖTT TOLLBAN) Ez azt jelenti, hogy július 1-től már támogatottan vásárolhatók meg ezek az életmentő eszközök. Az EpiPen ára 70%-os támogatás mellett 5080 Ft, míg 100%-os támogatás mellett 300 Ft lesz.

Forrás: epipen.co.hu


Az AllerGéniusz Egyesület évek óta azon dolgozik, hogy könnyebbé tegye a Magyarországon élő ételallergiások, anafilaxiás allergiások életét. 2022-ben hirdettük meg az AllerGéniusz Programot, amelyben javaslatot tettünk arra, hogy az adrenalin-autoinjektorok is legyenek a TB által támogatottak. Kérésünket az Emberi Erőforrások Minisztériuma pozitívan fogadta és most nagyon hálásak vagyunk ezért a döntésért.

Az anafilaxiás sokk egy rendkívül súlyos, akár halálos kimenetelű allergiás reakció. Kezelni csak az időben beadott adrenalin injekcióval lehet. Az autoinjektorok egyszerűen használható orvostechnikai eszközök, amelyekben előre töltve adrenalin található. Az anafilaxiás rohamra hajlamos allergiásoknak mindig két ilyen eszközt kell maguknál hordani.

Mivel az allergia és az anafilaxiás reakció is egyre több gyermeket érint, az AllerGéniusz Egyesület programjában javaslatot tett arra is, hogy minden oktatási és nevelési intézményben legyen elérhető adrenalin-autoinjektor. Az egyesület átfogó oktatási programját is elindította, amelyben – többek közt – iskolai dolgozók, pedagógusok kapnak képzést arról, hogyan ismerhetik fel az anafilaxiás sokk tüneteit és mit kell tenni ilyen helyzetben.
A NEAK oldala, ahol a támogatási lista megtekinthető:

http://neak.gov.hu/felso_menu/szakmai_oldalak/gyogyszer_segedeszkoz_gyogyfurdo_tamogatas/egeszsegugyi_vallalkozasoknak/pupha/Puphamunka.html

(Publikus Gyógyszertörzs _ lakossági tájékoztató - D oszlop)


28 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése