top of page

Július 1-től támogatottan vásárolhatók az adrenalin-autoinjektorok

Frissítve: 2022. júl. 16.

Június 17-én felkerült a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (weboldalán is elérhető) támogatási listájára az egyik legismertebb adrenalin-autoinjektor. Ez azt jelenti, hogy július 1-től már támogatottan vásárolhatók meg ezek az életmentő eszközök.



Az AllerGéniusz Egyesület évek óta azon dolgozik, hogy könnyebbé tegye a Magyarországon élő ételallergiások, anafilaxiás allergiások életét. 2022-ben, az év elején hirdettük meg az AllerGéniusz Programot, amelyben javaslatot tettünk arra, hogy az adrenalin-autoinjektorok is legyenek a TB által támogatottak. Kérésünket az Emberi Erőforrások Minisztériuma pozitívan fogadta és most nagyon hálásak vagyunk ezért a döntésért.

Az anafilaxiás sokk egy rendkívül súlyos, akár halálos kimenetelű allergiás reakció. Kezelni csak az időben beadott adrenalin injekcióval lehet. Az autoinjektorok egyszerűen használható orvostechnikai eszközök, amelyekben előre töltve adrenalin található. Az anafilaxiás rohamra hajlamos allergiásoknak mindig két ilyen eszközt kell maguknál hordani.

Mivel az allergia és az anafilaxiás reakció is egyre több gyermeket érint, az AllerGéniusz Egyesület programjában javaslatot tett arra is, hogy minden oktatási és nevelési intézményben legyen elérhető adrenalin-autoinjektor. Az egyesület egy programot is elindított, amelyben – többek közt – iskolai dolgozók, pedagógusok vehetnek részt olyan előadásokon, amelyek abban segítenek, hogy hogyan ismerhetik fel az anafilaxiás sokk tüneteit és mit kell tenni ilyen helyzetben.




A NEAK oldala, ahol a támogatási lista megtekinthető:

(Publikus Gyógyszertörzs _ lakossági tájékoztató - D oszlop)


85 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page