top of page

Új, legmegbízhatóbb vizsgálati módszer: a molekuláris (komponens) alapú vérvizsgálat

Frissítve: 2022. jún. 9.

Amikor a kisebbik fiamnál kiderült, hogy a mogyoró elfogyasztására fulladással / anafilaxiával/ reagál, akkor felmerült bennünk a kérdés, hogy a többi allergénnel, hogy is állunk.

Vajon minden mogyorófélére így reagál vagy csak a földimogyoróra? És a dióra ? Csak nyersen nem eheti vagy sütve – főzve sem ? Mert van akinek így, vagy úgy fogyasztva nem okoz gondot …

Mi fog történni, ha megcsípi egy méhecske ?

A búza allergia tényleg elmúlt?

A tej már nem mutatható ki, de tünetet mégis okoz még … Akkor most allergiás-e vagy sem?

Ezekre a kérdésekre ad biztosabb választ a komponens alapú allergia vizsgálat, amely már elérhető itt Magyarországon is . ( Sajnos az OEP még nem támogatja, de érdemes elvégeztetni.)

Az egyik legbiztosabb módszer az életveszélyes allergiák kimutatására és az allergia mértékének meghatározására.


A tünetek szempontjából döntő, hogy például az allergizáló étel vagy pollen melyik komponense okozza a tüneteket. A hagyományos allergiatesztek (bőrteszt és vérvétel) nem komponenseket vizsgálnak, hanem például földimogyoró esetén a teljes földimogyoró kivonatot, így a várható allergiás reakció súlyosságát sem tudják előre jelezni. Pár éve van lehetőség az allergiát okozó egyes komponensek vizsgálatára ételallergiákban, valamint légúti, méh/darázs és egyéb rovarok csípése által kiváltott allergiákban is. A panaszokat okozó és a bőrteszt során is használt allergének (pollen, étel) több összetevőből (komponensből) állnak. Így az említett, ma elérhető legmodernebb vizsgálati módszerrel azt is meg tudjuk határozni, melyik részkomponens, milyen mértékben felelős az allergia súlyosságáért. Az úgynevezett komponens alapú (CRD) allergiateszt a már ismert, specifikus, allergiás típusú ellenanyag vizsgálaton (IgE) alapul, azonban a teszthez alkalmazott reagens jóval érzékenyebb, így megbízhatóbb diagnosztikai mérést tesz lehetővé. A CRD teszt pontossága lehetőséget ad arra, hogy kiváltható legyen a diéta, elkerülhető legyen a szervezet számára nem előnyös életmódbeli megszorítás, illetve a kapott eredmény előrevetítheti az immunterápia sikerességét is. A teszt egyetlen vérvizsgálatból történik. Akkor is ajánljuk, ha az alábbi esetekben allergiás reakció fordult elő:
  1. rovarcsípést követően

  2. gyógyszerbevétel után

  3. helyi érzéstelenítésnél

  4. kisműtétnél

  5. kontrasztanyagos röntgenvizsgálatnál,

  6. arc-, ajak-, nyelvduzzanat vagy egyéb ödéma esetében

  7. visszatérő csalánkiütés esetén

  8. ha nem volt még ilyen típusú reakciója, de sok időt tölt a természetben, utazik, szereti az új ízeket, de akár tervezett műtéti beavatkozás, vagy kontrasztanyag beadásával történő vizsgálat előtt áll. A vizsgálat segíthet az ismeretlen eredetű, fizikai terhelést, hideg-meleg hatást, egzotikus éttermi étkezést követő, kipirosodással járó rosszullétek felderítésében. Komponens-alapú spec IgE diagnosztika -CRD Phadia 250 automata előnyei:

  9. diagnosztikai pontosság fokozása

  10. immunterápiák hatékonyságának pontosabb kiértékelése

  11. táplálék keresztreakciók hatékonyabb előrejelzése

  12. kevesebb téves diagnózis és fölösleges diéta

  13. javuló életminőség

  14. javul az allergiás állapot várható következményeinek prognosztizálási esélye (pl. mogyoró allergia esetében az életveszélyes allergiás roham – anafilaxiás sokk – kialakulásának előrejelzése) Azon páciensek számára, akik súlyosabb étel allergiában szenvednek, mindenképpen javasolt az új módszerrel végzett vizsgálat. (Ilyen súlyosabb allergiás reakciók például az arc-, ajak- és nyelvduzzanat, a test szerte jelentkező csalánkiütés, légzési nehézség, asztmás roham, eszméletvesztés, vagy akár életveszélyes keringészavar – anafilaxiás sokk.)

Leletünk:


És egy másik kisgyermek molekuláris vérvizsgálati lelete :


66 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page