top of page

Mikor kell azonnal segítséget nyújtani?

Gyakran merül fel a kérdés, hogy melyek azok az egyértelmű tünetek, amikor azonnali segítséget kell nyújtani. Milyen tünetekre kell figyelni, és mi a teendő anafilaxiás roham esetén?



Fontos tudni, hogy nincs két teljesen egyforma eset! Nem vagyunk egyformák, ezért nagyon változatos tüneteket tud produkálni minden anafilaxiás beteg. Sőt, az is gyakori, hogy ugyanaz az ember különböző tüneteket produkál egy-egy roham esetén. Nem mindegy ugyanis, hogy az adott allergénnel való találkozás pillanatában éppen milyen állapotban van az immunrendszere, egészségi állapota, edzettségi szintje...stb.


A jellemző tüneteket éppen ezért két fő csoportba soroltuk: vannak súlyos tünetek, amelyek közül akár csak egyetlenegy jelentkezése esetén azonnal meg kell kezdeni a segítségnyújtást, és vannak enyhébb tünetek, amelyek esetén szükséges az állapot folyamatos megfigyelése. Ha az enyhébb tünetek rosszabbodnak és egynél több megfigyelhető közülük, ugyancsak meg kell kezdeni az életmentő beavatkozást!


A legjellemzőbb tüneteket az alábbiak szerint foglaltuk össze:


Az anafilaxiás roham jellemző tünetei

Gyakori kérdés, hogy mi a különbség az ételintolerancia és a súlyos ételallergia tünetei között. Korábbi bejegyzésünkben ezzel részletesen foglalkoztunk, érdemes elolvasni.

A tünetek általában néhány perccel (ritkább esetben 1-2 órával) az allergénnel történt találkozást követően jelentkeznek. A súlyos tünetek jelentkezése vagy egynél több enyhébb tünet megjelenése után azonnal meg kell kezdeni a segítségnyújtást, az alábbiak szerint:


  1. Fektessük le, vagy ha a szabad légzés biztosítása érdekében úgy kényelmesebb a betegnek, ültessük le a beteget (eszméletvesztés esetén stabil oldalfektetést alkalmazzunk)

  2. Adjuk be neki az adrenalin autoinjektort

  3. Hívjunk mentőt! (112 vagy 104)

  4. Ha tünetei 5-10 percen belül nem enyhülnek vagy rosszabbodnak, adjuk be a második adag adrenalin autoinjektort

  5. A mentő kiérkezéséig folyamatosan figyeljük az állapotát, igyekezzünk biztosítani számára a szabad légzést

Mindenképpen hívjunk mentőt, akkor is, ha az adrenalin hatására a beteg jobban érzi magát és/vagy a tünetei megszűntek! Az allergiás roham ugyanis gyakran több fázisban jelentezik, és a második roham általában hevesebb is.





Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page