Allergia vagy intolerancia? Mint annyi mindent, a hétköznapi köznyelvben ezt is hajlamosak vagyunk összekeverni, összemosni. Pedig a két szó nem egymás szinonimája!
Az alábbiakban közöljük Quastné Rigó Katalin írását, amelyben rávilágít a legfontosabb kérdésekre a témában. De érdemes a honlapját is felkeresni, nagyon sok mindenről ír részletesen és közérthetően.
Allergia és intolerancia
IgE teszt és IgG teszt
Mikor mit, melyiket, miért? Sok-sok zavaros infó kering körbe-körbe. Egy nagyon picit tegyünk rendet!
Allergiák
• IgE választ váltanak ki az immunrendszerünkben, a zavaró vegyületre Immunoglobulin- E molekula keletkezik és ez a vérből kimutatható (innivaló, étel, levegő)
• apró mennyiségre aktiválódó reakciók
• lehetségesek a gyorsan lefutó, heves, akár életveszélyes állapotok
• nem lehet kigyógyulni belőle, de a gondot okozó anyag totális kerülésével (és az életünk minőségi rendezésével egyébiránt) a tünetek minimalizálhatók
• újabb találkozással, akár évtizedek múlva ismét és azonnal heves, akár életveszélyes válaszokat adunk rá
• a lakosság egészen apró, elenyésző részét érinti - hála az égnek
• a keresztallergiák súlyosbítanak
• lehet genetikai háttere
• tünetek lehetnek bélpanaszok, bőrpanaszok, alvászavarok, mentális elváltozások, súlyos anafilaxiás reakciók
Intoleranciák:
• sajnos már az elnevezés is helytelen, ugyanis az intoleranciával az érzékenséget azonosítják, és ez most így épp beivódik a nyelvünkbe
• az intolerancia az adott makro-csoportra (CH, zsír, fehérjék) egy enzimhiányos állapot
• az érzékenység pedig az IgG-termeléses immunválasz
• maradjunk a pici csúszásnál és most azonosítsuk az intoleranciát az érzékenységgel (sokkal kisebb baj, mint az allergiával azonosítani!!) és mondjuk tehát (helytelenül) hogy az intolerancia az IgG válasz
• az intolerancia az immunrendszerünk által a testünkbe jutott fehérjére (tehát nem zsírra, olajra!!!!!) adott immunválasz, egy IgG-molekula előállítása
• hosszú, lassú folyamatok, állandó terhelés, állandó, nagy mennyiségű találkozás után szépen lassan kialakuló állapot (tehát pl állandóan rizsen vagy... állandóan krumplin vagy.... állandóan zabot eszel, stb....)
• általában nem jellemző a heves, életveszélyes, gyors lefutás, hanem a tünetek állandóan ott vannak és ha kialakultak, masszívan zavarnak minket, életminőség-rombolók, de hosszú idő belehalni (természetesen életrövidítők)
• ki lehet belőle gyógyulni!!!! Sokrétű életátalakítással jár, de nagyon-nagyon megéri, felér egy második szülinappal, amikor az ember kigyógyul az IgG-pozitivitásokból
• újabb találkozáskor, ha kigyógyultunk, nem adunk heves, durva válaszokat, hanem jönnek ők majd nagyon lassan újra, ha ismét nagy mennyiségben, egyhangú módon ezzel terhelek
• A lakosság 75%-a intoleráns valamire
• itt is van keresztreakció, ha gluténra intoleráns vagyok, automatikusan az leszek tejre, zöldborsóra, életsztőre, kukoricára, rizsre
• nincs genetikai háttere
• tünetek lehetnek a legszélesebb bélpanaszok, a bőrtünetek teljes garmadája, az autoimmun folyamatok kéz-a kézben járnak a már korábban létrejött IgG-pozitivitásainkkal, alvászavarok, brain fog (ford.:„agyi köd”, amikor nem fog az agyad, leesik a fejed a fáradtságtól), mentális zavarok, viselkedészavarok, állandó felsőlégúti-panaszok: kigyógyulási képtelenség felsőlégúti betegségekből, szeptembertől tavaszig tartó folytonos orrfolyás, "a gyerek állandóan hiányzik a bölcsiből", tüsszögés, krákogás...stb.
Mikor melyiket csináltassuk?
• ha az anyagiak nem számítanak, akkor egyszerre mindkettőt. Amikor a gyanú előáll, mert kellemetlen lenne, ha tartjuk az IgG-diétánkat és egy IgE-vel keresztreagáló dolog miatt nem vagyunk sikeresek
• ha választani kell és tünetelünk, akkor IgG - hacsak szakember nem javasol kifejezetten mást. Ez tehát azoknak javaslat, akik nem kérik sem táplálkozási tanácsadó, sem dietetikus, sem orvos segítségét, vagy már kértek, de elégedetlenek az ellátásukkal, vagy nagyon kézben akarnak mindent tartani, vagy kérnének segítséget, de nincs kitől.
Mit jelent az IgG-pozitivitás?
• Azt, hogy áteresztő bél szindrómája van az illetőnek. Ennek rettentő sok oka lehet: az étkezés a 20 vezető okból az egyik, tehát a kigyógyulás összetett, komplex folyamat lesz, de lehetséges!
• Amikor a bélnyálkahártya intakt (sértetlen), a béltartalom a vékonybél-hámsejtekbe apró kis zsírcsöppekben (lipid-vezikulumok) jutnak be a sejtbe, a sejttel egy pillanatig nem érintkeznek, a sejt alján a vékonybél vénás rendszerébe kerülnek, onnan a vena portae hepatica (májkapuér) rendszerbe kerülnek a májba "méregtelenítésre" (biotranszformáció) - itt amit lehet, a máj ellenőriz, és csak ezután engedi ki a testbe a tápanyagokat felhasználásra
• Amikor a bélnyálkahártya ép és egészséges, a sejtek között nem, vagy csak egészen minimális mennyiségben jut ki bármi is a bélből, így pl. még épp emésztetlen tápanyag, baktérium, baktériumtoxin, baktériumtörmelék. A sejtek között 150 féle fehérje zárja a kijárást direkt a vér felé, ezekből az egyik legjelentősebb fehérje a zonulin.
• Ha a bélnyálkahártya valamilyen oknál fogva (döbbenetesen sok oka van) sérül, egyensúlya megbillen, létrejön az áteresztő bél (leaky gut). A sejtek között a záró fehérjék kijutnak a vérbe, mindenféle kontroll nélkül, erre pedig ráugrik az immunrendszer
• A kijutott törmelékekre, molekulákra (fehérjékre) az immunrendszer IgG-jelölő molekulákat termel, ezek kötnek a kijutott anyaggal, ezt a komplexet a véráram nagyon hamar egyszerűen mindenhova elsodorja. Ezek a komplexek a vérben és a szövetközi térbe kijutva ott helyben makrofágokat fognak aktiválni, amelyek ezeket szépen el fogják takarítani (ha van elég makrofágunk persze, de most ez itt lényegtelen). Ez a szövetközbe kijutott emésztetlen tápnayag - IgG-molekula - makrofág csomagocska, ami helyi reakciót folytat = maga az ekcéma !!
• Az IgG pozitivitás tehát azt jelzi, hogy a bélfal nem intakt (nem sértetlen), hogy a testünk gyulladásban van. Hogy az immunkapacitásunkat lefoglalja az, amit megeszünk, pedig nem kéne. Hogy ideje rendezni sorainkat és minőségibb életet élni, mert a test már nem bírja.
Ez egy óriási téma.... bővebben az alábbi keresőszavakkal találhatunk sok-sok infót: leaky gut, intolerancies, gut lining health...
A jó magyar szakirodalom kevés, az angol nagyon-nagyon sok. Az USA-ban az a normális, hogy beles/bőrös tünetekkor a gasztrós kéri az IgG-panelt és megcsinálják az eliminációs diétát 12-24 hétig és utána szépen visszavezetik a dolgokat. Mi még itt nem tartunk, de talán majd egyszer… 😀
Nemsokára elkészül az "Áteresztő bél szindróma" nagyon átfogó, rettentő sok kérdést tisztázó, nagyon mély és alapos, CSAKIS tudományos tényeket közlő, és konyhai átalakítást megsegítő kurzusom azoknak, akik látják hogy baj van, és nem tudják most akkor merre van az előre.
Comments