top of page

Szakmai diskurzus az anafilaxiások ellátásáról- Az AllerGéniusz is részt vett a Vöröskereszt fórumán

Az AllerGéniusz is meghívást kapott a Magyar Vöröskereszt Országos Hősképző Szakmai Fórumára. A találkozón az elsősegélynyújtást érintő aktuális kérdések mellett kiemelt téma volt a súlyosan allergiás személyek ellátása. Egyesületünk elnöke, Szivósné Rabb Edit előadásában bemutatta a hazai „allergiás körképet”, de összefoglalta az AllerGéniusz segítségével, közbenjárásával megvalósult, több esetben ingyenes elsősegély oktatásokon, egészségnapokon gyűjtött tapasztaltokat is.

Kerekasztal-beszélgetés: Prof. Dr. Betlehem József (PTE, Vöröskereszt), Szivósné Rabb Edit (AllerGéniusz), El Koulali Zakariás (OGYÉI)


A szakmai fórum keretében egy kerekasztal-beszélgetésre is sor került, amelyen El Koulali Zakariás országos tisztifőgyógyszerész, az OGYÉI általános főigazgató-helyettese, valamint Prof. Dr. Betlehem József, a PTE Egészségtudományi Karának intézetigazgatója, rektorhelyettese, a Magyar Vöröskereszt versenybíróság elnöke mellett Rabb Edit elnök asszony vett részt. Mind egyet értettek abban, hogy az oktatási, nevelési intézményekben szükség van az életmentő adrenalin-autoinjektorokra és ehhez kapcsolódóan a pedagógusok számára megfelelő képzésre. Az országos tisztifőgyógyszerész szerint komplex oktatásra van szükség, mert a legnagyobb kihívást nem is annyira az eszköz használata jelenti, hanem maguk a tünetek felismerése. Prof. Dr. Betlehem József arra hívta fel a figyelmet, hogy rendkívül fontos, hogy mielőbb megszülessen egy egységes tananyag, amelyet követhetnek maguk az oktatók és az elsősegélynyújtók is. Rabb Edit, az AllerGéniusz elnöke tapasztalataira alapozva, a gyakorlati oktatás fontosságát hangsúlyozta, mert – mint elmondta - éles helyzetben ez nyújthat biztos alapot a cselekvéshez, életmetéshez. Elhangzott, hogy nagy szükség van az egységes szabályozásra, valamint a jogi háttér biztosítására, amely kapcsán El Koulali Zakariás elmondta, hogy az illetékes minisztérium már dolgozik a protokollon. Reméljük, mihamarabb megszületik a dokumentum.


Szivósné Rabb Edit, az AllerGéniusz elnöke







A digitalizáció az elsősegély oktatást is megreformálja. Mi is kipróbáltuk az egyik legújabb eszközt. Köszönjük a meghívást és a lehetőséget!






35 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page