top of page

Mit hozott a 2023-as év?

Itt az év vége, a számvetés időszaka. Ilyenkor akarva-akaratlanul is elgondolkodunk azon, mi minden történt az óesztendőben és milyen periódust zártunk. Így teszünk most mi is az egyesülettel, hiszen 2023 sok újdonságot hozott az allergia és az AllerGéniusz háza táján is.




Épphogy átléptük 2023 küszöbét, máris nagyszerű hírekről számolhattunk be. Nagy meglepetésünkre A Géniuszban, az ATV népszerű műveltségi vetélkedőjének szilveszteri adásában a győztes sztárcsapat tagjai (Pásztor Anna, Szécsi Zoltán, Lovász László) egyesületünknek ajánlottak fel 1 millió forintot nyereményükből. De annak is nagyon örültünk, hogy január 1-től a tartósan beteg gyerekek után járó családi adókedvezmény 10.000 Forinttal nőtt.


Ahogy megérkezett a jó idő, mi is turbó fokozatra kapcsoltunk. Elindultak az ALLERGÉNIUSZ EGÉSZSÉGNAPOK, ahol az ingyenes vagy kedvezményes szűrések mellett, rengeteget beszélgettünk allergiáról, egészségmegőrzésről, elsősegélyről. De sokat mozogtunk, sportoltunk, játszottunk is. Jártunk Budapest több pontján, Nagytarcsán, eljutottunk Győrbe, Pécsre, de Kecskemétre is. Az egészségnapokról, amelyeknek minden percét nagyon élveztük, itt és itt írtunk részletesebben.


Egy bátor család történetén keresztül betekintést nyerhettünk a hazánkban is elindult földimogyoró immunterápia folyamataiba. A 6 éves Kolos, akinek korábban súlyos, anafilaxia kockázatával járó földimogyoró allergiát állapítottak meg, ma már sikeresen túl van a 22 hetes kezelésen és immár bátran fogyaszthat „nyomokbanos” élelmiszereket. Sőt, akár egy kis földimogyorót is... Kolos történetét itt és itt olvashatjátok el.


Elkészült az egyesület által összeállított ALLERGIA KISOKOS, amit már nagyon sokan letöltöttek honlapunkról. Ha te még nem olvastad, itt éred el! Szemléletes anafilaxia plakátjainkat pedig itt találjátok! Használjátok őket bátran az iskolában, óvodában, bölcsődében vagy akár a munkahelyeteken!


Az év egyik legnagyobb híre kétségtelenül az volt, hogy a Belügyminisztérium úgy rendelkezett, hogy 2023 szeptemberétől az iskolákban, óvodákban (ahova anafilaxiás allergiás gyermek is jár) legalább egy pedagógusnak allergia-továbbképzésen kell részt vennie. Az anafilaxiás allergiás gyermekeknek pedig most már nem kettő, hanem három TB-támogatott adrenalin-autoinjektor jár, amelyből egyet az intézménybe kell beadni. Ez szükség esetén másnak is beadható. A részleteket Facebook oldalunkon tudjátok elolvasni.


Összességében elmondhatjuk, hogy a 2023-as év is igen mozgalmas volt. Reményeink szerint a következő esztendő is bővelkedni fog pozitív fejleményekben, na és persze szuper kalandokban! Mi már tervezgetünk, tartsatok velünk jövőre is!


Egészségben gazdag, boldog új évet kívánunk mindenkinek!


AllerGéniusz Csapat



36 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page